Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pünkösd képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Pünkösd - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Pünkösd
Keresés
Találatok száma - 4 db
Minden, amit Pünkösdről tudni kall

Minden, amit Pünkösdről tudni kall

A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, így számos vigadozó népszokás fűződik hozzá. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.

Pünkösd

Pünkösd

Áldozócsütörtök A húsvétot követő negyvenedik nap áldozócsütörtök, Krisztus mennybemenetelének napja. Neve onnan ered, hogy az évi egyszeri áldozás határidejéül az egyház ezt a napot szabta. Sok helyen ez a gyerekek elsőáldozásának napja is.

Pünkösd és a hozzá kapcsolódó népszokások

Pünkösd és a hozzá kapcsolódó népszokások

A magyar pünkösdi népszokások visszavezethetők a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló.

Pünkösdi ünnepkör

Pünkösdi ünnepkör

Áldozócsütörtök: Jézus mennybemenetelének ünnepe, a húsvétot követő negyvenedik nap. Nevét onnan kaphatta, hogy az Egyház a húsvét környéki, évi egyszeri kötelező áldozás határidejéül valamikor ezt a napot adta meg. Sok templom búcsúnapja.

Tuti menü