Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Október képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Október - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Október
Keresés
Találatok száma - 4 db
Mindszent hava - Október

Mindszent hava - Október

Őszhó, Magvető hava, Mindszent hava. A nap már későn kel és akkor nyugszik, amikor a legtöbb munkahelyen a munkaidőnek vége van. Az időjárás is csípős, de a hónap első felében még előfordulhat hosszabb ideig tartó szép csendes őszi meleg, bár inkább az esős idő a jellemzőbb.A hónap fő tevékenységei: még mindig a szüret és a betakarítás befejezése, a kukoricafosztás megkezdése.

Október - hiedelmek, babonák

Október - hiedelmek, babonák

A régi római év 31 napból álló, nyolcadik hónapja a latin 'octo' (nyolc) szóból kapta nevét, és csak Julius Caesar óta - a január és február hónapok beszúrását követően - lett a tizedik a hónapok sorában. Mivel - a szökőévek kivételével - október elseje az év 274. napja, e hónap a hét ugyanazon napján kezdődik, mint a január.

Október hónap  - Őszhó  - Magvető hava

Október hónap - Őszhó - Magvető hava

Október a Gergely naptár előtt az év nyolcadik hónapja volt, melyre neve is utal. A latin octo szóból származik, melynek jelentése : nyolc. A népi kalendárium Mindenszent havának nevezi. Októberben a hagyomány szerint ha ökörnyál száll a levegőben, szép hosszú őszre számíthatunk.

Októberi népszokások

Októberi népszokások

Október 4. - Ebben az időszakban történt a tavaszi búza elvetése. Hívták ezért sokfelé ferenchétnek, vagy búzahétnek is ezt a hetet, Szokás volt ekkor kotlóst ültetni. A kotló tyúk fészkébe egy nyírfaágat tettek, hogy az ártó szellemektől megvédjék a kiscsirkéket.

Tuti menü