Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Népszokások vidék szerint képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Népszokások vidék szerint - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Népszokások vidék szerint
Keresés
Találatok száma - 5 db
Decs - Sárköz

Decs - Sárköz

MeneTrend Itthon: Decs A Sárköz Tolna megye legismertebb és legszínesebb néprajzi tája, ahol nemcsak a sárközi néptánc hagyományaival ismerkedhetünk meg, de a népi iparművészek munkájába is beleshetünk. A MeneTrend Itthon ezúttal a Sárköz fővárosába, Decsre látogat.

Dél-Alföld

Dél-Alföld

A néptáncosok, táncházasok zsargonjában 'dél-alföldinek' nevezett táncok elterjedési területe nem azonos sem a földrajzi, sem pedig a néprajzi értelemben vett Dél-Alfölddel. Az erről a területről gyűjtött táncanyag java három községből származik. Ezek közül Sándorfalva és Tápé Szeged közvetlen környezetéhez tartozik, utóbbi egybeépült, majd közigazgatásilag is egyesült a várossal. Apátfalva távolabb fekszik a Maros partján. Az itt honos táncok területét a néptánc kutatás Alsó Tisza-vidéknek nevezi, a néprajzosok pedig gyakran 'szögedi nemzetként' emlegetik. Bálint Sándor közel ötven települést sorolt ide.

Farsangi népszokások: Hánzi és Krédli

Farsangi népszokások: Hánzi és Krédli

A farsangi, húshagyókeddi vénlány-, ritkábban vénlegénycsúfolás sajátos módja volt a húshagyókeddi tuskó- vagy tükehúzás. A Bőszénfa környéki németeknek sajátos szokásaik voltak. Farsangvasárnap a legények egy hosszú botra pereceket fűztek, és házról házra jártak vele. Minden lány kapott a perecből, cserébe krumplit, tojást és egyéb ennivalót adott a legényeknek, akik ebből este nagy lakomát csaptak. Vasárnap a legények, hétfőn a házas emberek rendeztek bált. Kedden volt a kerékhúzás: egy szekérre kereket erősítettek, erre egy fiút és egy lányt ábrázoló rongybaba került. Muzsikaszóval, közösen húzták a kereket.

Hagyományok, népszokások

Hagyományok, népszokások

A község lakossága körében úgy ötven-hatvan évvel ezelőtt még elevenen éltek a különböző szokások. Az évszázadok során a falu közössége olyan önmagára nézve tartósan érvényes vagy kötelezően elfogadott követelményeket hagyományozott át generációról generációra, melyek a társadalmi együttélésre, az életmódra, ünnepekre, a munkafolyamat bizonyos elemeire vonatkoztak. Jelentős részüket a falu idősebb nemzedéke máig megőrizte. A helyi népszokások többségét a Mikóházi Népi Együttes tagjai ápolták majd két évtizeden keresztül.

Zirc - Bakonyi betyárnapok

Zirc - Bakonyi betyárnapok

Zirc hazánk legmagasabban fekvő városa Veszprém megyében, a Bakony szívében található. Az 1100-as évek végén a ciszterciek alapították. A város ad otthont egy országosan egyedülálló rendezvénynek, a betyárvilághoz kapcsolódó Bakonyi Betyárnapoknak.

Tuti menü