Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Népszokások más országokban képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Népszokások más országokban - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Népszokások más országokban
Keresés
Találatok száma - 4 db
A magyarországi szlovákok népszokásai

A magyarországi szlovákok népszokásai

A magyarországi szlovákok népszokásai, hasonlóan az ország más nemzetiségeihez, az emberi élet legfontosabb fordulóihoz, a születéshez, a házassághoz, a halálhoz, továbbá egyes jeles napokhoz kapcsolódnak. Ezek egyformán azonosságokat és eltéréseket mutatnak. Jellemző pl. a sok egyezés a gyermek születésével kapcsolatos szokások, hiedelmek körében a szlovákok és magyarok között. Ilyenek: a születendő gyermek nemének megállapítása, megkülönböztetett figyelem a várandós anya iránt, a háznál történő szülés szokásai, a bába teendői, vagy a megszületett gyermekkel kapcsolatos tiltások, mint a haj- és körömvágás és sok más egyéb.

Húsvét más kultúrákban - Nép- és hitszokások külföldön

Húsvét más kultúrákban - Nép- és hitszokások külföldön

Van, ahol a fiatal lányok locsolják meg az időseket, máshol a lányok lábát verik el borókaággal. Vannak, akik a halottaikat látogatják meg, megint mások mandulával dobálódznak, vagy pénzt osztanak. A húsvétot a keresztyének nemzetenként eltérően ünneplik, őrizve ezzel a pogány népi rítusokat.

Lengyel lakodalmi népszokások és hiedelmek

Lengyel lakodalmi népszokások és hiedelmek

Leánykérés A menyasszony házába látogató vőlegénynek nem szabad megfeledkeznie arról, hogy szíve választottjának és annak édesanyjának virágot vigyen. Fontos továbbá a virágok színe. Az édesanyát rózsaszín, a menyasszonyt vörös rózsacsokorral illik megajándékozni. A virágok átadása közben kell a leendő vőlegénynek előhozakodnia a leánykéréssel a szülők felé, a leányukkal való hosszú ismeretségre és arra a tényre hivatkozva, hogy szeretik egymást, és ezért szeretnének összeházasodni.

Szilveszteri szokások külföldön: piros alsó, szőlő és társaik

Szilveszteri szokások külföldön: piros alsó, szőlő és társaik

Olaszországban szinte kötelező a piros színű fehérnemű viselése: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január 1-jét. Az áruházak és az üzletek ilyenkor összes piros darabjukat kirakják a polcokra, legyen szó boxeralsóról vagy szépen szabott női bugyiról. A spanyolok ezzel szemben egy gyümölcsre, mégpedig a szőlőre esküsznek, hitük szerint ez hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A spanyol szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Tuti menü