Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Március képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Március - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Március
Keresés
Találatok száma - 6 db
Gergelyjárás

Gergelyjárás

Gergelyjárás, ritkábban balázsolás alkalmával iskolás gyerekek járták körbe a házakat - ki Gergely pápának, ki püspöknek vagy katonának öltözve - kántortanítójuk kíséretében, hogy maguknak alamizsnát gyűjtsenek a tanuláshoz, és hogy diáktársakat toborozzanak. Erre utalnak a nevek, melyeket a diákok ilyenkor viseltek: az adományozáshoz kosaras, nyársas, szalonnás, tarisznyás; a verbuváláshoz pedig generális, strázsamester, vitéz, zászlótartó, püspök, káplár, szalonnás, ábécés.

Március - Böjtmás hava - Tavaszelő - Kikelet hava

Március - Böjtmás hava - Tavaszelő - Kikelet hava

Az elnevezés a latin Martius hónapnévből ered. Annyit tesz: Mars (isten) hava. Rómában az ősidőkben az év kezdő hónapja volt, megfelelően a mediterráneumban elterjedt tavaszi - napéjegyenlőségi - évkezdési szokásnak. Az ősi Róma a tavasz-újévet március Idusán, holdtöltekor ünnepelte. Március 14-én kergették ki a városból az elmúlt évet jelképező, agg Mamurius Veturiust (vö. 'télkiverés', 'télkihordás'), és másnap köszöntötték az év megújulásának istennőjét, Perenna 'anyát'. Anna Perenna ünnepe később amolyan 'marciális' jellegű tavaszköszöntő népünnepéllyé vált.

Márciusi hiedelmek

Márciusi hiedelmek

A március elnevezés a római naptár Martius hónapjából ered, a nevét - akárcsak a vörös bolygó - a római hadistenrol (aki a legenda szerint március elsején született), Marsról kapta. Talán ezért is tekintették a rómaiak ezt a hónapot kedvezonek a háborúk indítására. Eredetileg március elsejét tekintették az év kezdetének, amire az év utolsó négy hónapjának jelentése (szeptember = hetedik, október = nyolcadik, november = kilencedik, december = tízedik) még ma is emlékeztet.

Márciusi népszokások

Márciusi népszokások

Nevét a háború római istenéről, latinul Martius, azaz a Marsról kapta. Rómában ez volt az év kezdő hónapja. Az ókorban azt tartották, hogyha a háborút március havában indítják, akkor szerencsés kimenetelű lesz. A népi kalendárium március havát Böjtmás havának, Kos havának, tavaszelő hónak nevezi.

Népi megfigyelések

Népi megfigyelések

Végre beköszöntött a tavasz, az új élet kezdete. A népi kalendáriumok szerint március a legmozgalmasabb hónap, pontosabban március közepe. Hivatalosan is vége a télnek. A paraszti udvarokban megszaporodik a munka, a teendő, úgy a szántó-vető emberek körében, mint az állattartó gazdák udvaraiban. Sándor, József és Benedek a zsákjukban hozott meleggel becsukják a tisztaszobák ajtóit, ahol nemrég még állt a szövőszék, az asszonyok befejezik a szövést, fonást.

Népszokások és babonák a márciusi időjárásról

Népszokások és babonák a márciusi időjárásról

A meteorológusok március elsejétől számítják a tavaszt. Első tavaszi hónapunkban a napfénytartam növekedésével erőteljes felmelegedés kezdődik, ami elősegíti a tél maradványainak a felszámolását. Böjtmás havához számos ősi szokás, babona kötödik, ismerjünk meg közülük néhányat!

Tuti menü