Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Május képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Május - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Május
Keresés
Találatok száma - 4 db
Május

Május

A magyar nyelvterület nagy részén május 1-jére virradó éjszaka állították, illetve állítják a májusfát. Másik jeles alkalma pünkösd. A május elsején állított fákat pedig sokfelé éppen pünkösdkor bontják le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.

Májusi népszokások

Májusi népszokások

Május hónap neve a római Maja, a termékenység istennőjének nevéből ered. De hívjuk még: Ígéret havának - Tavaszutó havának és Pünkösd havának is. Májusban több ünnepet, jeles napot tartunk számon, és sok kedves, szép, régi eredetű népszokás is kötődik a hónap harmincegy napjának egyikéhez, másikához.

Népszokások

Népszokások

A május név a római maja elnevezésből ered, de hívják még Ígéret, Tavaszutó és Pünkösd havának is. Május 1. A legismertebb népszokás a májusfa állítása. A legények a lányoknak, a mennyasszonyuknak udvarába, vagy ajtaja elé titokban az éj leple alatt lehántott kérgű,vörös-zöld mintával diszített, felszalagozott fát állítanak. A fa Pünkösdhétfőig marad, amikor is kitáncoltatják a fát a faluból. Délután lányséta, este táncos mulatság van.

Népszokások májusban

Népszokások májusban

Május 25. Orbán napja. A névadót a néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt leginkább. Ezért a hegyközségekben sokfelé engesztelő szobrot emeltek számára, és a jeles napon körmenetben keresték fel. A szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőlük. (De hányszor hiába! - mondta anno 1948-ban körösztapám picike mozsgói présházában.)

Tuti menü