Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kalendárium képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Kalendárium - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Kalendárium
Keresés
Találatok száma - 5 db
Kalendárium

Kalendárium

A kalendáriumból megismerkedhetünk az év tizenkét hónapjának népies nevével és az év legnevezetesebb népi ünnepeivel, az ünnepek rövid történetével, szokásaival és hagyományaival, a naptári napokhoz fűződő népi jóslásokkal.

Kalendárium a Wikin

Kalendárium a Wikin

A kalendárium egy, az év napjait, évfordulókat, ünnepeket, sok esetben olvasmányokat is tartalmazó évkönyv, melynek elsődleges feladata az idő múlásának jelzése volt. A szó latin eredetű: a calare (kikiáltani) szóból képezték a calenda szót, amely a hónapkezdő nap, vagyis az újhold első napjának neve volt.

Kincses Kalendárium

Kincses Kalendárium

A Kincses Kalendárium a mai napig az egyetlen, több mint száz éves kiadói múltra visszatekintő kiadvány, amely évről évre kétszázezer példányban jut el az olvasóközönséghez. A Kincses Kalendárium letölthető pdf formátumban.

Népi kalendárium

Népi kalendárium

Július az aratás hónapja. A kenyérgabona betakarításának sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani. A munkát fohászkodással, imádsággal, kalapemeléssel kezdték. A munkánál használatos eszközeiket a templomkertben gyűjtötték össze, ahol a pap megszentelte. Az aratók a búzatábla szélén letérdeltek, keresztet vetettek. Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentőséget tulajdonítottak. Amelyik baromfi ebből evett egészséges és termékeny lett, ha az arató derekára kötötte, elűzte a fájdalmat, vélték a hiedelmek szerint.

Régi magyar naptár

Régi magyar naptár

A 'Kalendárium'-fejezetben a régi magyar naptár jeles napjainak ismertetését kapja havi bontásban: olvashat a nap névadó szentjéről, elnavigálhat a naphoz fűződő szokásokhoz és hiedelmekhez. S hogy a népi naptárnak valóban csak azok a napjai kerüljenek e címszó alá, amit a magyar nép megtartott, egy nagy becsben őrzött családi kincset, egy 1938-ban megjelent kalendáriumot követtem e jeles napok kiválogatásakor

Tuti menü