Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Június képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Június - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Június
Keresés
Találatok száma - 4 db
Júniusi hiedelmek, népszokások

Júniusi hiedelmek, népszokások

A júniust eleink nyárelő hónak, Szent Iván havának nevezték, mert Szent Iván, illetve Keresztelő Szent János névnapja június 25-e, amikor a nyári napfordulót is megünneplik. Számos hiedelem kapcsolódik még június havához, mind Magyarországon, mind szerte a világon.

Júniusi népszokások

Júniusi népszokások

Közismert időjárásjósló nap. A közhiedelem úgy tartja, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig ugyanennyi ideig szárazság lesz. A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özönvíz, és akkor is negyven napig esett. Jászdózsán úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, és ez áldozat a vizek királyának, ezért e napon nem szabad fürdeni, de a lovakat meg kell itatni, mert akkor nem lesznek rühesek.

Népi Kalendárium Június

Népi Kalendárium Június

Június 8. - Medárd napja. Elsősorban az időjóslásról nevezetes. Ezen a napon erős lehűlés várható. Ha esővel köszönt be, akkor ez több hétig is eltarthat: 'ha Medárdkor esik, negyven napon esik'. 10. Margit napja. A retek-, a káposzta-, lenvetés ideje.

Szent Iván éjszakája  - június 24.

Szent Iván éjszakája - június 24.

A téli napfordulón a karácsonyt, a nyári napfordulón pedig Szent Iván éjszakáját ünnepeljük. A naptárreform miatt ugyan az állítás nem állja meg a helyét, de hagyományos olvasatban június 24-én van fent a Nap a leghosszabb ideig az égen. Szent Iván éjszakája igazi csomópont az ünnepi kalendáriumban: megemlékezik róla az egyház, kialakította saját hagyományát a magyar népi kultúra és nem utolsó sorban Európa számos országában munkaszüneti nap.

Tuti menü