Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Január képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Január - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Január
Keresés
Találatok száma - 6 db
Január  Boldogasszony hava

Január Boldogasszony hava

Az év kezdetét a rómaiak előbb márciustól, majd szeptembertől számították. Feltehetően a később bevezetett január névadójának, Janusnak, a kezdet istenének köszönhető, hogy áttértek a január 1-jei évkezdetre - ettől kezdve a római konzulok ezen a napon foglalták el hivatalukat.

Január 6. Vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja

Január 6. Vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja

Vízkereszt , vagy a karácsonyi háromkirályok napja tulajdonképpen a karácsonyi ünnepek zárónapja. Ezen a napon szokás utoljára meggyújtani a gyertyákat a karácsonyfán, ekkor bontják le a fát. A nap összetett jellegű keresztény ünnep, amelynek fő tárgya a kis Jézus imádására keletről Betlehembe érkező három királyok (napkeleti bölcsek) tisztelete, második vonása Jézus Krisztusnak a Jordán folyó vizében való megkeresztelkedésének megünneplése, harmadik vonása pedig az úgynevezett kánai menyegző csodájáról, a víz borrá változtatásáról való megemlékezés. A csillag által vezetett bölcsek ajándékai közül az arany és a tömjén is azt fejezi ki, hogy Jézust Istennek kijáró tisztelettel övezték.

Januári népi kalendárium

Januári népi kalendárium

Ágnes napján a legények karácsonyfát díszítettek fel, ezzel mentek a lányos házhoz, ahol verses Ágnes-köszöntőt mondtak. Gyöttem köszönteni én az Ágnesokat, máma tartják patrónus napjukat. Rózsaszín hajnalka szálljon ezen házra, a házigazdára, a gazdasszonyára. Éljen, éljen, éljen sokáig.

Népi mondások

Népi mondások

Téli mennydörgés jó termést jelent. A januári meleg isten csapása. Ha nincs fagy januárban, meghozza azt majd a március és az április. Gyenge január, forró nyár, hűvös tavasz. Januárt ha eső veri, erszény, hombár megszenvedi. Tehát enyhe, csapadékos január esetében rossz lesz a gabonatermés abban az évben.

Pál és Pálfordulás

Pál és Pálfordulás

A napot Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, amely szerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg, és Pál apostol lett belőle. A néphitben időjárás-, termés- és haláljóslás napja. A szép, derült idő sokfelé azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani.

Pál napja - január 25.

Pál napja - január 25.

Január 25. Pál ... a népi kalendárium ezt a napot 'Pál forduló' - nak nevezi. Amikor még nem ismertük az üvegházhatás,a levegő és környezetszennyezés fogalmát ez a fogalom megállta a helyét,hisz a népi megfigyelés szerint ezt a napot tartották a 'régi öregek' a tél közepének. Ha e napon szép,derült volt az idő,hosszan tartó hideget és jó termést vártak a gazdák. Ha Pál napján fújt a szél, gyenge szénatermésre lehetett számítani. Falun talán még ma is úgy tartják,hogy a tél fele elmúlt ... ha az idei telet elemezgetjük,nem tudom e megállapítással hogyan tudunk elszámolni. Vagy nem nekünk kell ezt megtenni ?

Tuti menü