Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Húsvét képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Húsvét - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Húsvét
Keresés
Találatok száma - 4 db
Húsvét

Húsvét

A régi korok emberei sok szállal kapcsolódtak a természethez. Munkájukat, mindennapi életük rendjét, örömeiket, bánataikat is befolyásolta a természet örök változása. A tél és a nyár kettősében, az élet és a halál párhuzamát látták. Mindezek szabályozták életüket, melyet az ünnepek felosztottak kisebb - nagyobb szakaszokra.

Húsvéti népszokások

Húsvéti népszokások

A húsvét a zsidóság és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. A zsidó húsvét a pászkaünnep, az egyiptomi szabadulásra való emlékezés, míg a keresztény húsvét a Jézus Krisztus feltámadásáról történő megemlékezés.

Húsvéti ünnepkör

Húsvéti ünnepkör

A húsvétot megelőző vasárnapot nevezik virágvasárnapnak, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére. Jézus szamárháton érkezett a városba, a nép virágokat, pálmaágakat hintett lába elé, így dicsőítette. A főpapok, akik rossz szemmel nézték Jézus tanításait, úgy döntöttek, hogy tanítványai körében elfogják, s az áruláshoz megnyerték Júdást. Az utolsó vacsorát (a zsidó Pészah ünnepén) Jézus tanítványai körében költötte el.

Húsvétra ajándék

Húsvétra ajándék

A keresztény világ legfontosabb, és egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, ugyanakkor a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban a Hold állásának megfelelően tartanak. Valójában a világ minden táján ünnepelnek valamilyen tavaszi ünnepet a nem keresztények is. Örvendeztek és megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. A Húsvét egyik legismertebb, legegyedibb szimbólum a mai napig is a tojás, mivel az a termékenységet, az új életet jelképezi, juttatja eszünkbe.

Tuti menü