Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Február képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Február - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Február
Keresés
Találatok száma - 5 db
Balázs napja eredete, balázsjárás

Balázs napja eredete, balázsjárás

Szent Balázs az örményországi Sebasta vértanú püspöke volt. A legenda szerint megmentette egy gyermek életét, akinek egy halszálka akadt a torkán. Torokbajok elleni közbenjáróként tisztelik. Ennek emlékére van a Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a pap két gyertyát tart a hívők álla alá és e szavak kíséretében: 'Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más bajtól' - megáldja őket. Van, ahol e napot torokhamvazásnak is hívják. Almát is szenteltek ilyenkor, abban a hitben, hogy a torokfájás ellen alkalmas gyógyszer.

Február  böjtelő és a megtisztulás hava

Február böjtelő és a megtisztulás hava

Régi magyar neve szerint február a böjtelő hava, ami a keresztény hagyományokra utal: általában februárban kezdődik a húsvétot megelőző hosszú böjt. Korábban a tisztulás, megtisztulás hónapjának tartották - többféle értelmezéssel. Az egyik az év utolsó hónapjaként (mert az ókori Rómában márciussal kezdődött az esztendő, és februárral ért véget) tartotta alkalmasnak a szellemi-lelki megtisztulásra; más magyarázat viszont éppen a karácsonyi ünnepkör vigasságainak testi terheitől való megtisztulás alkalmas időszakát kötötte ehhez a hónaphoz. A hónap neve a latin 'fibra' (tisztulás, megtisztulás) szóból származik.

Februári népszokások

Februári népszokások

Február (Februarius) - Télutó - Böjtelő hava - Jégbontó hava A hónapok neve latin eredetű. Római hagyomány szerint a hónapoknak állítólag Romulus király adott első ízben nevet. Az első római naptár a mezei munkák szempontjából fontos tíz hónapot vehette figyelembe. Az i.e. 700 körül beiktatott naptárreform idején vált a részévé a fennmaradó téli holtidő az új tizenkét hónapos holdnaptárnak.

Népi szokások Szent Balázs ünnepén

Népi szokások Szent Balázs ünnepén

Balázs neve napját már legrégibb kalendáriumaink is számon tartják. Népszerűségéről több középkori helynevünk: Szentbalázs, Zalaszentbalázs, továbbá Kassa, Szepeshely, Csíkszentlélek szárnyasoltárai tanúskodnak. Szent Balázs oltára volt a győri, csanádi, veszprémi Székesegyháznak, a kassai Erzsébet-templomnak.

Szent Balázs vértanú

Szent Balázs vértanú

Szent Balázs örmény születésű orvos és püspök, később remete a IV. századi keresztényüldözések során, 316-ban szenvedett vértanúhalált. Sok csodás gyógyítás fűződik a nevéhez. Ünnepét február 3-án tartják, a katolikus egyházban ekkor végzik a balázsolás szentelményét.

Tuti menü