Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szeptember képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Szeptember - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Szeptember
Keresés
Találatok száma - 5 db
Őszelő, Földanya hava, Szent Mihály hava

Őszelő, Földanya hava, Szent Mihály hava

Megkezdődött a búza és rozs vetése, mert az ősz első napján elvetett gabona bő termést hoz. A gazdák merészebbje e nap hajnalán pucéran körbejárta a szőlőt, a négy sarkát gallyakkal összekötötte, így űzve el a rontást a termésről. Ha ilyenkor esik, vizes, szeles ősz volt várható.

Szent Mihály hava

Szent Mihály hava

Egyed napján lépnek szolgálatba juhászok, kondások és a szőlőpásztorok. Szőlőhegyen zárónap, ettől kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel a szőlőben járni. Megkezdődik a szőlő őrzése. Ha azt akarta valaki, hogy a disznaja jó kövérre hízzon, akkor Egyed napján fogta hízóra. Elébe öntött egy kaska kukoricát, és az mondta neki: Egyed! Ha a disznó jó étvággyal látott hozzá, biztosan jól meghízott karácsonyra.

Szent Mihály hava - hetedik vagy kilencedik?

Szent Mihály hava - hetedik vagy kilencedik?

Szeptember hónap neve és a kalendáriumban elfoglalt helye érdekes ellentmondást rejt magában. Jelentése a latin septem = hét számnévből ered (september mensis = hetedik hónap), mivel a márciussal kezdődő régi római naptár hetedik hónapja volt, és ez a név a megváltozott időszámítás után is fennmaradt, holott a hónap maga a kilencedik helyre került.

Szeptember - Szent Mihály hava

Szeptember - Szent Mihály hava

A szeptember a régi római naptárban a hetedik hónap volt ('septem' = hét), s ezt a nevét megtartotta akkor is, amikor már a kilencedikké lépett elő. A rómaiak a görögöktől vették át a hetes szám (hepta) nevét. Ez a görög hetes szó pedig a 'hepo' igéből eredt, amelynek jelentése: 'követni', 'ujjal rámutatva követni, üldözni valakit'. Amikor ugyanis még az ujjakkal való számlálás dívott a görögöknél, az egyet a bal kéz hüvelykénél kezdték, ötös volt a bal kéz kisujja; a jobb kéz hüvelyke volt a hatos szám, s így a jobb kéz mutatóujja lett a hetes. Ezzel a mutatóujjal, a heptával lehetett valakit megigézni, rámutatva őt követni, üldözni. A hetes számjegy tehát voltaképpen azt jelenti, amire 'rámutatunk', amit az ujjunkkal 'követünk', 'üldözünk'.

Szeptemberi jeles napok

Szeptemberi jeles napok

Szeptember (Ősi magyar nevén, Földanya hava) az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. E hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18.századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi.

Tuti menü