Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
November képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

November - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » November
Keresés
Találatok száma - 4 db
Márton nap - November 11.

Márton nap - November 11.

A német nyelvterületekről ismert Márton napi ünneplések az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások elsősorban a Tours-i Szent Márton legendájához fűződnek.

Mindenszentek

Mindenszentek

Mindenszentek, a göcsejiek ajkán mincién napja. Katolikus tanítás a szentek egyessége. Eszerint az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak, és az Úr színe előtt egymásért könyörögnek, helytállanak. A küzdő egyház (Ecclesia militans) a földön élő, a szenvedő egyház (Ecclesia patiens) a már meghalt, de még a tisztítóhelyen szenvedő, a diadalmas egyház (Ecclesia triumphans) pedig a már mennyekbe jutott, üdvözült hívek társasága. Mindenszentek napja mindazon megdicsőült lelkek ünnepe, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön-külön, névszerint nem emlékezik meg.

Novemberi népi mondások

Novemberi népi mondások

Ha november száraz, enyhe volt, rendkívül hideg lesz a tél. A meleg november miatti korai örömöt le szokták lohasztani: Nem eszi meg a kutya a telet. Nov. 1. Mindenszentek napja Ha a bükkfa ága száraz, akkor meleget lehet várni, ha pedig nedves, úgy hideget.

Novemberi népszokások

Novemberi népszokások

Neve a latin novem = kilenc szóból ered, ami a görög ennea, enneva származéka, ez viszont a neosz-neá-ból eredt, jelentése: új, félig felnőtt, tapasztalatlan - amely megnevezése a jobb kéz gyűrűsujjának. Más néven Szent András havának, nyilas havának, enyészet havának vagy őszutó hónak is nevezik.

Tuti menü