Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Farsang képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Farsang - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Farsang
Keresés
Találatok száma - 5 db
Farsangi hagyományok, népszokások

Farsangi hagyományok, népszokások

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása. Az álarcok és a maszkok viselése is erre vezethető vissza: a névtelenség, az arctalanság biztosítjVince-nap Siklósona mindenki számára a féktelen mulatozást.

Farsangi jelmez

Farsangi jelmez

A gyerekek nagyon szeretik a játékokat. Könnyű mosolyt csalni az arcukra egy új játékkal. A szülők bankszámláját lényegesen megkíméli, ha a játékokat a Póny Játék Webáruház weblapján rendelik meg. Igazán olcsó árak mellett pár nap alatt házhoz szállítjuk gyermeke legújabb játékát. Ahelyett, hogy órákat tolongana az üzletekben. Csak kényelmesen hátradől és kosárba teszi a megszeretett játékot. Minden korosztály könnyen megtalálja az ideális játékot. Tengernyi örömet okozhat gyermekének. Nem csak gyereknapra vagy születésnapra, hanem az év minden napján.

Farsangi népszokások

Farsangi népszokások

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak.

Itt a farsang

Itt a farsang

A farsang változó hosszúságú ünnep. Elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak, de vannak az Anjouk és Mátyás királyi udvarából itáliai hatásra utaló adatok is.

Régi Magyar farsangi népszokások

Régi Magyar farsangi népszokások

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény szertartásos naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az erkölcsös 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárás.

Tuti menü