Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Augusztus képes leírás - Népszokás.tlap.hu
részletek »

Augusztus - Népszokás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepszokas.tlap.hu » Augusztus
Keresés
Találatok száma - 4 db
Augusztus

Augusztus

1.- Vasas Szent Péter napja A vasas népi eredetű jelzőt Péter az Érdy és Winkler-kódexben szereplő Szent Péter vasaszakadatja, azaz börtönből való szabadulása jelentésű szókapcsolatból kapta. 4.- Domonkos napja Domonkos napjáról csak azt tudjuk, hogy a bánátiak szerint ellentétes téli időmutató nap, azaz más lesz a téli időjárás, mint a Domonkos napi.

Augusztus  Újkenyér, Kisasszony, Nyárutó hava

Augusztus Újkenyér, Kisasszony, Nyárutó hava

A hónap neve érdekes átváltozásokon ment keresztül. A régi római naptárban még Sextilisként szerepelt, miután sokáig márciussal kezdődött az év, következésképpen ez volt a hatodik - sextilis - hónap. Később Augustus császár lett a névadó - a szó szoros és átvitt értelmében is. Krisztus előtt 7-ben ugyanis a a szökőnapok miatt a Julius Caesar által bevezetett naptárreform újabb korrekcióra szorult, s ennek keretében nevezte el magáról a mindaddig Sextilis nevű hónapot. Érdemes megjegyezni, hogy maga a császár - Julius Ceasar fogadott fia, eredetileg Octavianus - is felvett nevet használt! Az augustus szó jelentése: a legszerencsésebb - ami a császár pályájának szerencsés alakulására utal. Saját nevét talán azért adta ennek a nyári hónapnak, mert a legtöbb szerencsés esemény éppen ekkor történt vele. És még egy adalék: csupán egyszer fordul elő a naptárban, hogy két 31 napos hónap követi egymást - de ha a Ceasar nevét megörökítő július 31 napos volt, hát a naptárkorrekció után augusztusnak is 31 naposnak kellett lennie!

Augusztusi népi mondások

Augusztusi népi mondások

Augusztus 9-14 között halad át Földünk a Perseida meteorrajon. A magyar mennykő kifejezés is eredetileg a meteorra vonatkozott, csupán később használták a villám elnevezésére. Ha Pétertől /aug.1./ Lőrincig /aug.10./ nagy a hőség, soká fehér lesz a tél /fehér és sokáig hideg lesz a tél./. Mit augusztus meg nem főz, azt szeptember sütetlenül hagyja.

Nagyboldogasszony hava - Augusztus

Nagyboldogasszony hava - Augusztus

Augusztus népi jelzői: 'Új kenyér hava', 'Nyárutó' nagyon beszédesek. Ez az utolsó igazán meleg hónap, bár a vénasszonyok nyara sem mindig rossz erre mifelénk. Aki teheti, használja ki tehát ezt a hónapot pihenésre, mert szeptembertől újraindul a mókuskerék', lehet hajtani egészen karácsonyig.

Tuti menü